
Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, την ώρα της εξόφλησης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα η πληρωμή είναι αδύνατη καθώς είτε απορίπτεται ή δεν ολοκληρώνεται. Εξαιτίας τέτοιων αδυναμιών συνήθως ο πελάτης, αγανακτισμένος καλεί τον υπεύθυνο του ηλεκτρονικού καταστήματος και διαμαρτύρεται καθώς θέλει να αγοράσει προϊόντα αλλά “πιστεύει” δεν του επιτρέπεται.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο τι είναι πιθανό να συμβαίνει όταν απορίπτεται ή δεν ολοκληρώνεται μια πληρωμή σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, τι πρέπει να κάνει η επιχείρηση, τι πρέπει να κάνει ο πελάτης στον οποίο δεν επιτρέπεται η πληρωμή.
Γιατί απορίπτεται μια πληρωμή σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι στις περισσότερες φορές, το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν φέρει ευθύνη για τον έλεγχο της δυνατότητας πληρωμής μιας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ηλεκτρονικά καταστήματα όταν επιλέγουν να διευκολύνουν τους πελάτες τους με την πληρωμή μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, εγκαθιστούν στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού καταστήματος ειδικά πρόσθετα για αυτή την εργασία. Τα ειδικά πρόσθετα είναι ειδικά λογισμικά που παρέχουν επικοινωνία με το πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) ή την υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών όπως π.χ. paypal, stripe κλπ.
Το ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει να μεταφέρει προσωρινά τον πελάτη εκτός του ηλεκτρονικού καταστήματος, σε ειδικό σημείο όπου γίνεται η επεξεργασία και ο έλεγχος των δεδομένων. Το σημείο αυτό βρίσκεται στο διαδικτυακό περιβάλλον που ανήκει είτε στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) ή στην υπηρεσία η οποία αναλαμβάνει τη διαδικασία πληρωμής για λογαριασμό του ηλεκτρονικού καταστήματος. Εδώ προκύπτουν τα περισσότερα προβλήματα απόρριψης πληρωμής μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι απόρριψης πληρωμής
- Σφάλμα στην εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας καθώς ο χρήστης δεν έχει καταχωρήσει σωστά όλα τα στοιχεία της κάρτας του, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού της κάρτας, της ημερομηνίας λήξης και του κωδικού ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση η απόρριψη της πληρωμής δε γίνεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα.
- Μη έγκυρη κάρτα. εάν μια κάρτα έχει λήξει ή έχει υπερβεί το όριο, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την πληρωμή. Σε αυτή την περίπτωση η απόρριψη της πληρωμής δε γίνεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα.
- Αποκλεισμός της κάρτας. εάν μια κάρτα έχει τεθεί σε αποκλεισμό, δεν είναι δυνατό να χρησιμοποοιηθεί για αγορές. Σε αυτή την περίπτωση η απόρριψη της πληρωμής δε γίνεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα.
Αδυναμία πληρωμής εξαιτίας τεχνικών λόγων
Εκτός από την απόρριψη πληρωμής υπάρχει και η αδυναμία πληρωμής η οποία τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:
- Προβλήματα με τον διακομιστή του ηλεκτρονικού καταστήματος. Πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τον διακομιστή του ηλεκτρονικού καταστήματος που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πληρωμής με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Εδώ πρέπει να επέμβει ο ειδικός που έχει αναλάβει την υποστήριξη του ηλεκτρονικού καταστήματος.
- Προβλήματα με την τράπεζα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν τεχνικά προβλήματα με την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα φροντίζει για την επίλυση του τεχνικού θέματος.
Τι πρέπει να κάνει ένας πελάτης που αντιμετωπίζει προβλήματα με μια ηλεκτρονική πληρωμή σε ένα e-shop;
Ένας πελάτης που αντιμετωπίζει προβλήματα στη ηλεκτρονική πληρωμή συνήθως απευθύνεται πρώτα στο ηλεκτρονικό κατάστημα και επικοινωνεί αναφέροντας το πρόβλημα.
Αν το ηλεκτρονικό κατάστημα αντιμετωπίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα το οποίο δεν επιτρέπει τις ηλεκτρονικές πληρωμές τότε ο πελάτης ενημερώνεται σχετικά. Συνήθως μια συγγνώμη και μια ευγενική υπόδειξη για προσπάθεια ολοκλήρωσης της παραγγελίας μετά την επίλυση των τεχνικών οδηγούν στην ολοκλήρωση της ημιτελούς παραγγελίας.
Όταν το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν αντιμετωπίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα τότε υπάρχει θέμα το οποίο όπως είδαμε δεν είναι στο έλεγχο του ηλεκτρονικού καταστήματος. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι ο πελάτης που έχει προσπαθήσει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική πληρωμή να εντοπίσει τα μυνήματα σφάλματος, να ελέγξει πάλι τα στοιχεία της κάρτας του και να δοκιμάσει ξανά. Εάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα τότε καλό είναι να επικοινωνήσει με το πιστωτικό ίδρυμα που του παρέχει την χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Όχι άλλες χαμένες παραγγελίες στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα;
Καμία επιχείρηση που διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα δεν θέλει χαμένες παραγγελίες ούτε δυσαρεστημένους πελάτες που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο. Όμως οι σύγχρονες πλατφόρμες για τη λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων σε συνδυασμό με τα υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας που παρέχουν οι διαδικτυακές υπηρεσίες πληρωμών, δεν αφήνουν περιθώρια λάθους η παρερμηνειών.
Όπως είδαμε το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί εύκολα από την πλευρά της επιχείρησης και ο δυσαρεστημένος πελάτης να ενημερωθεί για τις απορίες του.

Διαβάστε περισσότερα για: