Στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό επήλθε και πλέον παγιώνεται μια νέα συνήθεια τα τελευταία χρονιά στη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με την μεγάλη επίδραση της κρίσης του COVID-19 στις διαδικτυακές αγορές λιανικής στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύονται στην έρευνα του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).
Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν e-Business Research Center ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2023 σε ένα δείγμα 900 καταναλωτών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ένα αρκετά ώριμο καταναλωτικό κοινό στα ηλεκτρονικά κανάλια με συνεχείς προοπτικές ανάπτυξης. Η ωριμότητα της συνήθειας της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου καταγράφεται από το γεγονός της διατήρησης της αύξησης των online αγορών κατά τις περιόδους μετά την έξαρση της πανδημίας COVID και τα τότε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των χρηστών διαδικτύου έκανε κάποια αγορά μέσω διαδικτύου τις τελευταίες 15 ημέρς, ποσοστό ίδιο με τον Νοέμβριο 2022 και πιο αυξημένο σε σχέση με το 39% του Ιουνίου 2022. Το ποσοστό αυτό είναι μεν χαμηλότερο από την υψηλότερο μέτρηση που έχει καταγραφεί τον Δεκεμβρίο του 2020 (61%) στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 (26%) την τελευταία μέτρηση πριν ξεσπάσουν έκτακτες συνθήκες. Κάνοντας αναγωγή, αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου χαρακτηρίζονται πλέον online αγοραστές. Τα σημαντικά αυτά ποσοστά είναι ακόμη μακριά από τα αντίστοιχα των ώριμων αγορών της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης όπου 9 στους 10 πολίτες πλέον κάνουν αγορές διαδικτυακά.
Με αυτά τα δεδομένα τουλάχιστον 1 στους 4 online καταναλωτές θεωρούνται πλέον ιδιαίτερα ώριμοι και προχωρημένοι αφού οι ηλεκτρονικές τους αγορές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των συνολικών τους αγορών. Για όλους τους online καταναλωτές ο μέσος όρος ηλεκτρονικών αγορών αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% των συνολικών τους αγορών, ποσοστό με αυξητική τάση σε σχέση με το 2022.
Με βάση εκτιμήσεις ειδικών αναμένεται το 2023 να είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ για το ηλεκτρονικό εμπόριο B2C, με τουλάχιστον 20,000 ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πλέον οργανωμένο κανάλι ψηφιακών πωλήσεων και αρκετά ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν πλέον σημαντικές online ετήσιες πωλήσεις πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.
Πηγή: amna.gr