Τι είναι το VPN; Γιατί μπορεί να είναι αναγκαίο και για σένα

Γιατί VPN;

Σύντομος οδηγός για το VPN – τί είναι, γιατί είναι αναγκαίο, πως αυξάνει την ασφάλεια, πως διασφαλίζεται η σύνδεσή σου.


Το διαδίκτυο από τη φύση της οργάνωσης και της κατασκευής του, είναι γνωστό πως είναι εγγενώς ανασφαλές. Οι ψηφιακές διαδρομές που ακολουθούν τα δεδομένα, από τον υπολογιστή σου στους servers των ιστοσελίδων που επισκέπτεσαι και αντίστροφα, περνάνε από διάφορους διαδικτυακούς κόμβους, ο καθένας εκ των οποίων μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Στη χώρα μας, οι Interenet Service Providers (ISPs), δηλαδή οι πάροχοι του internet, μπορούν να έχουν άμεσο έλεγχο στα δεδομένα που διακινούν οι χρήστες – πελάτες τους. Δεν είναι όμως ο μοναδικός έλεγχος που γίνεται. Υπηρεσίες όπως τα συνδρομητικά διαδικτυακά τηλεοπτικά κανάλια, για παράδειγμα, παρέχουν πρόσβαση στο υλικό τους ανάλογα με την περιοχή του επισκέπτη – χρήστη. Στο συγκεκριμμένο παράδειγμα άλλες ταινίες και σειρές μπορεί να δει ο Έλληνας, άλλες ο Γερμανός, άλλες ο Αμερικάνος χρήστης.

Το VPN (Virtual Private Network), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, βασίζεται σε μια κρυπτογραφημένη σύνδεση με έναν εξειδικευμένο κεντρικό υπολογιστή (server), ο οποίος γεωγραφικά μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον πλανήτη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο υπολογιστής του χρήστη συνδέεται αποκλειστικά με τον server του VPN κι έτσι ολόκληρη η διακίνηση των δεδομένων στο υπόλοιπο internet γίνεται με κρυπτογράφηση και αποκλειστικά μέσω του VPN server. Με αυτή τη διαδικασία οι ενδιάμεσοι κόμβοι έχουν πρόσβαση σε μια ροή κρυπτογραφημένων δεδομένων τα οποία δεν καταλαβαίνουν και είναι αδύνατον να γνωρίζουν τι είναι ή πού πάνε.

Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να επισημανθεί ότι η ασφάλεια εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την αξιοπιστία του παρόχου υπηρεσιών VPN, καθώς έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε όλη την κίνηση των δεδομένων. Συνεπώς χρειάζεται πολύ προσοχή αφού είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή του παρόχου υπηρεσιών VPN.

Ανωνυμία στο διαδίκτυο με ένα VPN

Ένα VPN που σέβεται τον εαυτό του παρέχει αυτή τη δυνατότητα κρύβοντας την πραγματική διεύθυνση IP του τελικού χρήστη, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ιχνηλάτησή του. Βέβαια οι σοβαροί πάροχοι VPN έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν όταν πρόκειται για παρανομίες, αλλά για τους καθημερινούς απλούς χρήστες, η ανωνυμία είναι εξασφαλισμένη απέναντι σε τρίτους ή σε κακόβουλους.

Αλλαγή τοποθεσίας με ένα VPN

Όταν η σύνδεση με το διαδίκτυο γίνεται μέσω ενός VPN server, οι ιστότοποι αντιλαμβάνονται ως τοποθεσία του επισκέπτη, την τοποθεσία του VPN server. Με αυτή τη δυνατότητα μπορεί να συνδεθεί κάποιος σε ιστοσελίδες οι οποίες έχουν περιορισμούς τοποθεσίας, μιας και οι πάροχοι υπηρεσιών VPN έχουν VPN servers σε πολλές χώρες και επιτρέπουν την επιλογή χώρας στο χρήστη.

Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν ένα ιστότοπος ή μια υπηρεσία στο διαδίκτυο έχει απαγορευθεί σε στη χώρα Α αλλά επιτρέπεται στη χώρα Β. Ο χρήστης ενός VPN που βρίσκεται στη χώρα Α μπορεί να συνδεθεί με ένα κόμβο του VPN στη χώρα Β και να επισκεφθεί χωρίς προβλήματα τον ιστότοπο ή την υπηρεσία.

Ασφάλεια δεδομένων με VPN

Το VPN παρέχει κρυπτογράφηση για όλα, επομένως είναι αδύνατον για κάποιον τρίτο να γνωρίζει, όχι μόνο το περιεχόμενο που είδες, αλλά και σε ποια ιστοσελίδα, ηλεκτρονικό κατάστημα ή άλλη διαδικτυακή υπηρεσία συνδέθηκες, ή αν κατέβασες κάποιο αρχείο. Όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα με ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης και με τον τρόπο αυτό είναι ακαταλαβίστικα για κάθε τρίτο.

Πως γίνεται η εγκατάσταση ενός VPN

Τι είναι το VPN και γιατί μπορεί να είναι αναγκαίο και για σένα

Μια υπηρεσία VPN συνήθως παρέχει στους χρήστες ένα λογισμικό – πρόγραμμα, που μπορεί να εγκαταστασθεί είτε σε μια τελική συσκευή (υπολογιστή, tablet ή smartphone), είτε στο router, έτσι ώστε όλες οι συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο να έχουν την ίδια προστασία από τα οφέλη του VPN.


Nord VPN