Πως να αναγνωρίσουμε τα ψεύτικα e-shops

Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται στη ζωή μας για πολλά χρόνια. Η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν ωθήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο σε μεγάλη ανάπτυξη. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του όπως για παράδειγμα η άμεση επίσκεψη των πελατών σε μια ηλεκτρονική σελίδα με προϊόντα χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε ένα φυσικό κατάστημα.

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη

Δυστυχώς όμως, παρά τα πολλά αξιόπιστα επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα δε λείπουν και τα καταστήματα απάτες όπου πίσω τους κρύβονται απατεώνες με μόνο σκοπό την εξαπάτηση μας όπου συνήθως πωλούνται αντικείμενα που δεν υπάρχουν και αν τα παραγγείλετε δε θα φθάσουν ποτέ σε εσάς.

Πως να μην την πατήσετε με ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα

Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε μερικούς εύκολους και γρήγορους τρόπους για να καταλάβετε αν αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας είναι πραγματικότητα ή απάτη.

Ορθογραφία και γραμματικά λάθη

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη - Πως να καταλάβουμε τα ψεύτικα e-shops

Σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα η ορθογραφία και τα γραμματικά λάθη είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίζει αρκετά. Αν στα διάφορα προϊόντα που βλέπουμε οι λέξεις είναι γεμάτες ορθογραφικά λάθη αλλά και η σύνταξη των κειμένων μοιάζει σαν γρήγορη ηλεκτρονική μετάφραση από εργαλεία όπως το Google Translate ή το Bing Microsoft Translator τότε πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Τα εργαλεία μετάφρασης είναι πολύ καλά, κάνουν πολύ καλά αυτό για το οποίο έχουν φτιαχθεί, δυστυχώς όμως τα χρησιμοποιούν και απατεώνες.

Ψάχνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη - Πως να καταλάβουμε τα ψεύτικα e-shops

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να έχει οπωσδήποτε στοιχεία επικοινωνίας τα οποία να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να διασταυρώσουμε. Ψάξτε για:

 • Τηλέφωνο Επικοινωνίας
 • Email Επικοινωνίας
 • Στοιχεία Ιδιοκτήτη
 • Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
 • Διεύθυνση
 • Ειδικές, λεπτομερείς σελίδες σχετικά με:
  • την πολιτική απορρήτου
  • τους τρόπους πληρωμής
  • τους τρόπους αποστολής
  • την τήρηση προσωπικών δεδομένων

Αν κάτι από αυτά λείπει, αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε ή να διασταυρώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας, τότε καλό είναι να αποφύγετε τις αγορές.

Πολύ φθηνά επώνυμα προϊόντα

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη - Πως να καταλάβουμε τα ψεύτικα e-shops

Απίστευτη προσφορές σε επώνυμα προϊόντα που κανείς άλλος δεν προσφέρει είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αν ένα επώνυμο προϊόν π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο που κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα με αξία κατά μέσο όρο στα 800€ στα περισσότερα καταστήματα και το εντοπίσατε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να το πουλάει μόνο 200€, δηλαδή μόνο στο 1/4 της αξίας του, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Έλεγχος στα social media του καταστήματος

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη - Πως να καταλάβουμε τα ψεύτικα e-shops

Ελέγξτε την παρουσία του ηλεκτρονικού καταστήματος στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (social media). Αν δεν έχει παρουσία σε facebook, instagram κ.λ.π. τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Προσοχή στην διαδικασία πληρωμής

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη - Πως να καταλάβουμε τα ψεύτικα e-shops

Προσέξτε πολύ τη διαδικασία πληρωμής. Ανατρέξτε στη σελίδα τρόποι πληρωμής όπου πρέπει είναι ξεκάθαροι οι τρόποι πληρωμής π.χ. μετρητά, τραπεζική μεταφορά, αντικαταβολή πληρωμή με πιστωτική κάρτα κ.λ.π.
Πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα το πιστωτικό ίδρυμα δηλαδή η τράπεζα ή άλλος οργανισμός όπως π.χ. το Paypal, τα μέσα δηλαδή μέσω των οποίων εκτελείται η διαδικασία ηλεκτρονικών πληρωμών. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πληρωμής κάτι δε σας φαίνεται σωστό, έστω και με την παραμικρή αμφιβολία, τότε μην αγοράζετε.

Πόσο παλιό είναι το e-shop;

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη - Πως να καταλάβουμε τα ψεύτικα e-shops

Πόσο παλιό είναι ένα το ηλεκτρονικό κατάστημα που επισκέπτεστε; Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα Wayback Machine μπορούμε να εξακριβώσουμε την παλαιότητα μιας ιστοσελίδας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος που επισκεπτόμαστε. Αν το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι μερικών ημερών ή δεν εμφανίζεται καθόλου στο Wayback Machine τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από ένα ψεύτικο e-shop;

Οι κίνδυνοι από αγορές σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πολλοί. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

 • κλοπή των στοιχείων της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας
 • κλοπή προσωπικών δεδομένων
 • κλοπή ονομάτων χρηστών (usernames) και κωδικών (passwords)
 • απώλεια δεδομένων

Από ποιο e-shop να αγοράσω τελικά;

Φυσικά δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα ψεύτικα και σίγουρα δεν έχουν σκοπό να μας εξαπατήσουν. Ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία έχουν πολύχρονη παρουσία, e-shops από τα οποία έχετε ήδη κάνει αγορές και έχετε μείνει ικανοποιημένοι από την ποιότητα των προϊόντων και την εξυπηρέτηση, χωρίς δεύτερη σκέψη πρέπει να είναι πρώτα στις επιλογές σας.

Επίσης η αναζήτηση προϊόντων μέσα από εξειδικευμένα κανάλια αναζήτησης και προβολής ηλεκτρονικιών καταστημάτων όπως π.χ. το skroutz, το bestprice, το shopflix κ.λ.π. προσφέρουν μεγάλο βαθμό ασφάλειας στις ηλεκτρονικές αγορές σας. Τα καταστήματα που εμφανίζουν τα προϊόντα σε αυτά τα κανάλια αναζήτησης περνούν από εκτενείς ελέγχους ως προς την αξιοπιστία, την παροχή υπηρεσιών και τα στοιχεία επικοινωνίας τους και σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων αποβάλλονται και διακόπτεται η προβολή τους.

Δείτε αναλυτικά:

Χρειάζεται προσοχή στις ηλεκτρονικές αγορές

Σε κάθε περίπτωση όμως, το κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα που μοιάζει καινούργιο ή δεν το έχετε επισκεφθεί ποτέ, καλό είναι να το προσέχετε πρωτού κάνετε οποιαδήποτε αγορά. Δε χρειάζεται να είστε ειδικός στην πληροφορική αλλά σίγουρα να προσέχετε και να είστε υποψιασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ηλεκτρονικά Καταστήματα Απάτη - Πως να καταλάβουμε τα ψεύτικα e-shops