Αντίγραφα ασφαλείας – Backup με το Cobian Reflector

Οι υπολογιστές κάθε μορφής έχουν εισβάλει στη ζωή μας προσφέροντας ταχύτητα και πολλές ευκολίες. Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών, ακόμη και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, δημιουργούν καθημέρινα δεδομένα κάθε μορφής όπως π.χ. έγγραφα, εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο κ.λ.π. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε συσκευές αποθήκευσης οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε διάφορους κινδύνους. Ένας σκληρός δίσκος που χάλασε, ένας υπολογιστής που χτυπήθηκε από ιό ή κάηκε από υπέρταση, μια κλοπή, ένα laptop που χάθηκε και πολλά άλλα ανάπαντεχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να σημαίνουν οριστική απώλεια δεδομένων. Προσωπικές στιγμές, έγγραφα σημαντικά για την εργασία μας μπορεί να χαθούν ανεπιστρεπτί με κόστος πολλές φορές ανυπολόγιστο.

Μόνη λύση σε αυτούς τους υπαρκτούς κινδύνους είναι η λήψη και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Ο κύριος λόγος της λήψης αντιγράφων ασφαλείας είναι η ανάκτηση δεδομένων μετά από την απώλειά τους, είτε αυτό σημαίνει διαγραφή των δεδομένων είτε φθορά. Ο δεύτερος λόγος για τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας είναι η ανάκτηση δεδομένων από κάποια προηγούμενη χρονική περίοδο.

Cobian Reflector, μια δωρεάν αξιόπιστη λύση backup

Το Cobian είναι μια δωρεάν και απλή εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα Windows 11 για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για το ιστορικό αρχείων, το οποίο είναι πλέον μια δυνατότητα που έχει καταργηθεί.

Η εφαρμογή αυτοματοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων σε άλλη τοποθεσία στον ίδιο υπολογιστή, σε σκληρό δίσκο USB ή μέσω δικτύου σε διακομιστή NAS, FTP ή SFTP. Επίσης, με το Cobian, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές εργασίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και να τις προγραμματίσετε διαφορετικές ώρες. Μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε πλήρη, σταδιακά ή διαφορικά αντίγραφα ασφαλείας και μπορείτε ακόμη και να εξαιρέσετε ή να καθορίσετε τα αρχεία που θέλετε να συμπεριλάβετε στο αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου, ενώ υπάρχουν επιλογές για συμπίεση και κρυπτογράφηση.

Το Cobian διατίθεται με δύο εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του “Cobian Backup” για παλαιότερες εκδόσεις των Windows και του “Cobian Reflector” για τα Windows 10, Windows 11.

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην πληροφορική για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας με το Cobian Reflector. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα βήματα για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Cobian Reflector για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας αρχείων στα Windows 11 είτε είστε ιδιώτης είτε θέλετε να εξασφαλίσετε τη μηχανογράφηση της επιχείρησης σας.

Δημιουργήστε αντίγραφο ασφαλείας αρχείων με το Cobian στα Windows 11

Στα Windows 11, για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας με το Cobian, πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε την εφαρμογή και μετά να δημιουργήσετε μια νέα εργασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Εγκαταστήστε το Cobian

Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Cobian στα Windows 11, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Ανοίξτε τον ιστότοπο Cobian .
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή λήψης Cobian Reflector για να αποθηκεύσετε το αρχείο.Κατεβάστε το Cobian Reflector
 3. Κάντε διπλό κλικ στο ληφθέν αρχείο για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.
 4. Κάντε κλικ στο κουμπί Next (Επόμενο).
 5. Αποδεχτείτε τη συμφωνία άδειας χρήσης και κάντε κλικ στο κουμπί Next (Επόμενο).
 6. Κάντε κλικ στο κουμπί Next (Επόμενο).
 7. Στην ενότητα “Εγκατάσταση υπηρεσίας”, επιλέξτε As an application (Autostart for all users) – “Ως εφαρμογή (Αυτόματη εκκίνηση για όλους τους χρήστες)”.
  αντιγραφα ασφαλειας με το cobian backup
 8. Κάντε κλικ στο κουμπί Next (Επόμενο).
 9. Κάντε κλικ στο κουμπί Install (Εγκατάσταση).
 10. Κάντε κλικ στο κουμπί Finish (Τέλος).

Μόλις ολοκληρώσετε τα βήματα, μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή και να δημιουργήσετε μια εργασία για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας.

Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας αρχείου

Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας αρχείων με το Cobian στα Windows 11, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. Ανοίξτε το Cobian .
 2. Κάντε κλικ στο κουμπί New task (+) (Νέα εργασία (+)).
 3. Κάντε κλικ στο General (Γενικό).
 4. Καταχωρήστε ένα όνομα για την εργασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων.
 5. Χρησιμοποιήστε τις προεπιλεγμένες επιλογές για τις “General settings (Γενικές ρυθμίσεις)”.
 6. Στην ενότητα “Backup Type – (Τύπος αντιγράφων ασφαλείας)”, επιλέξτε τον τύπο του αντιγράφου ασφαλείας:
  • Full bakcup (Πλήρες αντίγραφο ασφαλείας): Δημιουργεί ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων.
  • Incremental backup (Αυξητική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας): Δημιουργεί αυξήσεις αντιγράφων ασφαλείας από το τελευταίο πλήρες ή σταδιακό αντίγραφο ασφαλείας.
  • Differential backup (Διαφορικό αντίγραφο ασφαλείας): Δημιουργήστε αυξήσεις αντιγράφων ασφαλείας από το τελευταίο πλήρες αντίγραφο ασφαλείας.
 7. Κάντε κλικ στα Files (Αρχεία).
 8. Στην ενότητα “Source (Πηγή)”, κάντε κλικ στο κουμπί Add – (Προσθήκη) και επιλέξτε την επιλογή Directory (Κατάλογος).Γρήγορη σημείωση: Το λογισμικό σάς επιτρέπει επίσης να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας σε τοποθεσίες FTP ή SFTP.
 9. Επιλέξτε το φάκελο με τα αρχεία στο αντίγραφο ασφαλείας.
 10. Κάντε κλικ στο κουμπί Select Folder (Επιλογή φακέλου).
 11. Στην ενότητα “Destination (Προορισμός)”, κάντε κλικ στο κουμπί Add – (Προσθήκη) και επιλέξτε την επιλογή Directory (Κατάλογος).
 12. Επιλέξτε τη θέση για την αποθήκευση του αντιγράφου ασφαλείας. Γρήγορη σημείωση: η θέση αποσθήκευσης μπορεί να είναι ένας κοινόχρηστος φάκελος δικτύου, εξωτερική μονάδα USB ή άλλη τοποθεσία FTP ή SFTP.
 13. Κάντε κλικ στο κουμπί Select Folder (Επιλογή φακέλου).
 14. Κάντε κλικ στο Schedule – (Χρονοδιάγραμμα).
 15. Στην ενότητα Schedule type – (Τύπος χρονοδιαγράμματος), επιλέξτε τον τύπο χρονοδιαγράμματος. Μπορείτε να επιλέξετε
  • Daily – καθημερινά
  • Weekly – εβδομαδιαία
  • Monthly – μηνιαία
  • Manual – χειροκίνητα
  • κ.λ.π.

 16. Επιβεβαιώστε το χρονοδιάγραμμα ανάλογα με την επιλογή σας.
 17. (Προαιρετικό βήμα) Κάντε κλικ στο File – (Αρχείο).
 18. Στην ενότητα “Compression type – (Τύπος συμπίεσης)”, επιλέξτε την επιλογή “Compress files individually – (Συμπίεση αρχείων ξεχωριστά)”.
 19. Στην ενότητα “Encryption – (Κρυπτογράφηση)”, επιλέξτε την επιλογή Encrypt the file – (Κρυπτογράφηση αρχείων).
 20. Επιβεβαιώστε τον κωδικό πρόσβασης κρυπτογράφησης.
 21. Στην ενότητα “Compression level – (Επίπεδο συμπίεσης)”, χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό και καθορίστε ένα επίπεδο συμπίεσης. (Η προεπιλεγμένη επιλογή θα πρέπει να λειτουργεί καλά στις περισσότερες περιπτώσεις.)
 22. (Προαιρετικό) Κάντε κλικ στο Filter – (Φίλτρο).
 23. Καθορίστε τα αρχεία που θέλετε να συμπεριλάβετε ή να εξαιρέσετε από το αντίγραφο ασφαλείας.
 24. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Μόλις ολοκληρώσετε τα βήματα, το Cobian Reflector θα εκτελέσει το αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις σας την καθορισμένη ώρα. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να επιλέξετε την εργασία και να κάνετε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση για να εκτελέσετε αμέσως την εργασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Επαναφορά αρχείων από αντίγραφο ασφαλείας

Συνήθως, οι εφαρμογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας χρησιμοποιούν ιδιόκτητες μορφές αρχείων που απαιτούν τη χρήση της εφαρμογής για την επαναφορά των δεδομένων. Ωστόσο, το Cobian χρησιμοποιεί μια πιο απλή προσέγγιση, καθώς η εφαρμογή δημιουργεί αντίγραφα των αρχείων στον προορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να περιηγηθείτε στον φάκελο αντιγράφων ασφαλείας με την Εξερεύνηση αρχείων για να επιλέξετε τα αρχεία που θέλετε να επαναφέρετε.

Σε περίπτωση που το αντίγραφο ασφαλείας χρησιμοποιεί συμπίεση, τότε τα αρχεία θα είναι διαθέσιμα μέσα σε έναν φάκελο Zip.

Για να επαναφέρετε αρχεία με αντίγραφο ασφαλείας Cobian, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων .
 2. Ανοίξτε τη μονάδα δίσκου όπου είναι αποθηκευμένο το αντίγραφο ασφαλείας.
 3. Περιηγηθείτε στην τοποθεσία με τα αρχεία προς επαναφορά.
 4. Επιλέξτε τα αρχεία, κάντε δεξί κλικ στην επιλογή και επιλέξτε Αντιγραφή .
 5. Μεταβείτε στη θέση για να επαναφέρετε τα αρχεία.
 6. Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο και επιλέξτε την επιλογή Επικόλληση .

Μετά την ολοκλήρωση των βημάτων, τα αρχεία θα επαναφερθούν στην καθορισμένη θέση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Cobian είναι μια εφαρμογή για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό για να δημιουργήσετε μια εικόνα ολόκληρου του υπολογιστή όπως θα κάνατε με τη δυνατότητα System Image ή άλλο λογισμικό, όπως το Veeam ή το Macrium Reflect.