Η NASA επέλεξε το WordPress

Γιατί η NASA επέλεξε το WordPress για την ανανέωση της εμβληματικής ιστοσελίδας της

Γιατί η NASA επέλεξε το WordPress για την ανανέωση της εμβληματικής ιστοσελίδας της

Η NASA δημοσιεύσε το τελικό αποτέλεσμα του ιστότοπου nasa.gov , ο οποίος κατασκευάστηκε με τη δημοφιλή πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System) WordPress, αντικαθιστώντας το Drupal.

Σύμφωνα με το wptavern.com μετά από μια μακρά διαδικασία κατασκευής, η οποία συνολικά κράτησε 18 μήνες ενεργούς ανάπτυξης της ιστοσελίδας, μετεγκατάστασης και μεταφοράς δεδομένων και δημιουργίας νέου περιεχομένου, η NASA απέκτησε τη νέα της ιστοσελίδα.

Μέσα από μια μακρά και προσεγμένη διαδικασία η NASA απέκτησε μια ανανεωμένη κεντρική ιστοσελίδα και επιμέρους επιστημονικές ιστοσελίδες για να επιδείξει το επιστημονικό της έργο την καινοτομία και τις ανακαλύψεις που την καθορίζουν ως οργανισμό για περισσότερα από 65 χρόνια τώρα

Το περίπλοκο έργο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ένας συνδυασμός του IDEA ACT και του Drupal 7 EOL που έφτασε στο τέλος της ανάπτυξης του, έδωσε την ευκαιρία στη NASA να επανεξετάσει το CMS που χρησιμοποιούσε για το nasa.gov. Η Lone Rock Point , ένας συνεργάτης του WordPress.com VIP Gold Agency, ανέλαβε και ηγήθηκε του έργου, το οποίο ξεκίνησε με ένα χρόνο σχεδιασμού User Experience (UX) και αξιολόγηση διαφόρων εταιρικών CMS που τελικά θα έπρεπε να υποστηρίζουν:

 • 456 χρήστες CMS
 • 68.698 σελίδες για μεταφορά – μετεγκατάσταση
 • 3.023 νέες σελίδες προορισμού (landing pages) 

Επιπλέον ως μέρος του όλου έργου, ήταν και η μεταφορά της υποδομή του ιστότοπου της NASA από τα Amazon Web Services στο περιβάλλον του WordPress.com VIP.

Γιατί η NASA επέλεξε το WordPress για την ανανέωση της εμβληματικής ιστοσελίδας της

Πως κατέληξε η NASA στο WordPress

Η NASA αξιολόγησε διάφορα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) που ήταν τόσο ιδιόκτητες λύσεις όσο και λύσεις ανοιχτού κώδικα, συνολικά εξετάστηκαν εντατικά περισσότερες από εκατό πλατφόρμες CMS. 

Στην τελική φάση επιλογής τα CMS περιορίστηκα σε τέσσερα από τα οποία τα δύο ήταν εμπορικά και τα δύο ήταν ανοιχτού κώδικα τα WordPress και Drupal. Η ομάδα αξιολόγησης ολοκλήρωσε τη δημιουργία περιεχομένου υψηλού επιπέδου και την αξιολόγηση χρηστών και στα τέσσερα CMS και χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα στη διαδικασία τελικής επιλογής.

Μερικοί μόνο βασικοί παράγοντες επικράτησης του WordPress σε σχέση με τους ανταγωνιστές του είναι:

 • Πρόσβαση σε πόρους καθώς με απλά λόγια, υπάρχει μια τεράστια κοινότητα γύρω από το WordPress. Αυτή η κοινότητα επεκτείνει το WordPress με καινοτόμους τρόπους, με συνεχή ανταλλαγή γνώσεων και νέων ιδεών το οποίο δημιουργεί συνεχώς νέες δυνατότητες.
  Αυτό διευκολύνει απίστευτα έναν πολύπλοκο οργανισμό όπως η NASA στο να έχει συνεχή υποστήριξη. Από την άλλη πλευρά, το συμπέρασμα για τις εμπορικές λύσεις CMS είναι ότι η NASA θα έπρεπε να επιστρέψει στον αρχικό προμηθευτή CMS για να βρει υποστήριξη και λύσεις και αυτός ο περιορισμός στην ευελιξία, είναι κάτι ανεπιθύμητο.
 • Το οικοσύστημα πρόσθετων (plugin) του WordPress παρέχει δυνατότητες ανάλυσης περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress στους τομείς του SEO και της προσβασιμότητας.
 • Ευκολία στη χρήση του περιβάλλοντος συγγραφής περιεχομένου
 • Το γεγονός ότι το περιεχόμενο μπορούσε να αναλυθεί από τον συγγραφέα πριν από τη δημοσίευσή του ήταν πολύ σημαντικό.

Η NASA χρησιμοποιεί το WordPress Block Editor

Η ευελιξία του επεξεργαστή μπλοκ (WordPress Block Editor) για τη δημιουργία σελίδων και δημοσιεύσεων οδήγησε στην απελευθέρωση από ένα άκαμπτο σύστημα προτύπων στην πράξη ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην επιλογή του WordPress από τη NASA ως CMS. 

Περισσότεροι από 400 χρήστες δημιουργούν, συντάσσουν και επεξεργάζονται περιεχόμενο στο WordPress CMS της NASA. Σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης με τόσους πολλούς χρήστες να πρέπει να μάθουν κάτι καινούργιο αποδείχθηκε πολύ σύντομη η αποδοχή και η διαχείριση αλλαγών μέσω του Block Editor κάτι που ήταν απροσδόκητα καλό για ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του έργου.

«Κάποιοι πήραν το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ γρήγορα, άλλοι χρειάζονταν περισσότερη υποστήριξη. Δεν ήταν απλώς η εκμάθηση των μηχανισμών ενός νέου CMS, αλλά η εκμάθηση για τις επιλογές αφήγησης που ήταν διαθέσιμες μέσω του νέου συστήματος σχεδίασης και του επεξεργαστή μπλοκ. Δημιουργήσαμε πολλές προσαρμογές μπλοκ για να φέρουμε το σύστημα σχεδίασης ζωντανό στο WordPress, προσπαθώντας επίσης να τηρήσουμε την πρόθεση αυτών των στοιχείων του συστήματος σχεδιασμού.»

Το WordPress πρωτοπόρος στα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου – CMS

Για ακόμη φορά αποδεικνύεται με περίτρανο τρόπο ότι το WordPress είναι το κορυφαίο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου καθώς η κοινότητα ανάπτυξης και συντήρησης του συστήματος κατέριψε για άλλη μια φορά τους μύθους γύρω από το φήμη του σε 2 τομείς:

 • Το WordPress δεν είναι επιχειρηματικό. Είναι απλώς μια πλατφόρμα blogging. 
 • Το WordPress δεν είναι ένα ασφαλές CMS

Η επιλογή του WordPress από τη NASA με τόσο εμφαντικό τρόπο επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις δυνατότητες του τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και σε αυτόν της ασφάλειας.

Το WordPress CMS
για την ανανέωση της εμβληματικής ιστοσελίδας
της NASA

Το WordPress CMS
για την ανανέωση της εμβληματικής ιστοσελίδας
της NASA