Λογισμικό Web

Στη σημερινή εποχή το λογισμικό παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Ένα από τα πιο σημαντική είδη λογισμικού είναι το λογισμικό web που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής καθώς χρησιμοποιείται για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, από την επικοινωνία και την εκπαίδευση μέχρι τη μηχανογράφηση επιχειρήσεων και την ψυχαγωγία.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι το λογισμικό web, ποια είναι η δομή του, ο τρόπος λειτουργίας του, ποια τα οφέλη από τη λειτουργία του.

Τι είναι το λογισμικό web;

Το λογισμικό web ή web software είναι εξειδικευμένο λογισμικό που λειτουργεί μέσω του διαδικτύου. Δεν εγκαθίσταται στον υπολογιστή του χρήστη, αλλά εκτελείται σε διακομιστή web και ο χρήστης το προσπελαύνει μέσω ενός φυλλομετρητή ιστού. 

Τι είναι ένας διακομιστής web;

Ο διακομιστής web είναι ένας υπολογιστής στο internet (διαδίκτυο) που έχει το ρόλο server (εξυπηρετητή) και σε αυτόν εγκαθίστανται το λογισμικό web μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία για την εκτέλεση του όπως μια σχεσιακή βάση δεδομένων, οι γλώσσες προγραμματισμού κλπ. 

Τι είναι ο φυλλομετρητής ιστού;

Ο φυλλομετρητής ιστού είναι γνωστός και ως πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή απλά φυλλομετρητής, στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται internet browser. Με αυτό τον όρο αναφέρεται το εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη να προβάλλει και να αλληλεπιδρά με ιστοσελίδες στον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web ή WWW).

Υπάρχουν διάφοροι φυλλομετρητές και οι πιο δημοφιλείς είναι οι:

Οι φυλλομετρητές είναι διαθέσιμοι σε πολλά λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, Linux, Android και iOS και βρίσκονται σχεδόν σε όλο το εύρος των συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο δηλαδή, υπολογιστές, laptop, tablet, έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) κλπ

Το λογισμικό web διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, στις web εφαρμογές & στις web σελίδες

Τι είναι οι web εφαρμογές;

Πρόκειται για εφαρμογές λογισμικού που είναι σχεδιασμένες για να επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το σύστημα και να εκτελούν εργασίες. Μερικά παραδείγματα είναι:

Τι είναι web σελίδες;

Πρόκειται για ιστοσελίδες που είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες. Για παράδειγμα, μια web σελίδα για μια επιχείρηση που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται ή μια ιστοσελίδα ειδησεογραφικού περιεχομένου ή μια ιστοσελίδα όπως η υποφαινόμενη που διαθέτει ένα blog με χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες μας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του λογισμικού web;

Το λογισμικό web διακρίνεται από τα πολλά πλεονεκτήματα του μερικά από τα οποία είναι:

Προσβασιμότητα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του λογισμικού web είναι ότι για την εκτέλεση του είναι απλά προσβάσιμο από οποιονδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο και συμβατό με οποιαδήποτε πλατφόρμα

Εύκολη Αναβάθμιση

Το λογισμικό web μπορεί να ενημερωθεί εύκολα από τον διακομιστή web χωρίς να απαιτείται καμία άλλη ενέργεια από την πλευρά των χρηστών

Καλύτερος έλεγχος

Οι διαχειριστές λογισμικού και εφαρμογών web ελέγχουν καλύτερα την πρόσβαση των χρηστών και τη διανομή της πληροφορίας

Ευκολία χρήσης

Στη διάρκεια των πολλών ετών χρήσης , το λογισμικό web έχει εξελιχθεί και κατά κανόνα είναι συνήθως εύκολο στη χρήση. Έτσι είναι προσιτό σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών χωρίς να παίζει ρόλο το επίπεδο δεξιοτήτων τους.

Ευελιξία

Το λογισμικό web είναι ευέλικτο και στη συνεχή εξέλιξη του πλέον προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα για να καλύψει μια ευρεία γκάμα αναγκών που προκύπτουν από την καθημερινή χρήση του. Έτσι είναι μια άριστη επιλογή για μια ποικιλία εξειδικευμένων εφαρμογών σε διάφορους κλάδους όπως η εκπαίδευση και η επικοινωνία μέχρι τις επιχειρήσεις και την ψυχαγωγία.

Κόστος

Το λογισμικό web συχνά διατίθεται δωρεάν ή είναι πολύ προσιτό οικονομικά ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Έτσι αποτελεί μια καλή οικονομικά επιλογή για τους χρήστες που διαθέτουν περιορισμένους πόρους για τις εργασίες τους.

Λογισμικό web ένα ισχυρό εργαλείο

Με την πάροδο του χρόνου το λογισμικό web έχει εξελιχθεί σημαντικά και συνεχώς βελτιώνεται και ανοίγει νέους δρόμους στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Πλέον αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ζωής μας με διάφορους τρόπους τόσο στο τομέα των επιχείρεσων όσο και στην ψυχαγωγία μας.

Παραδείγματα Web Λογισμικού

Παραδείγματα Λογισμικού Web

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα λογισμικού web που είναι πασίγνωστες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους αμέτρητους χρήστες του διαδικτύου. Μερικά από αυτά τα παραδείγματα είναι:

  • Google Docs
  • Google Sheets
  • Google Slides
  • YouTube
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • eBay
  • Amazon